top of page

Előadást tartottam a BIG-ben!


Végtelenül szerencsésnek mondhatom magam, mert még évekkel a záróvizsgáim után is tartom a kapcsolatot az akkori tanáraimmal, és mindig figyelemmel kísérik az éppen aktuális munkáimat. Így csöppentem a Budapesti Innovatív Gimnáziumba, ahol előadást tartottam az illusztrálásról, és válthattam pár szót az ottani hallgatókkal. Nincs nagy gyakorlatom a magam bemutatásában, ezért a honlapomon és az instámon kívül még annyit tudtam velük megosztani, amit az évek során tapasztaltam. Elmondhatatlanul jól éreztem magam, és tényleg örülök a lehetőségnek, hogy átadhattam valamit, ami nekem olyan sokat jelent!:)

Ebben a rövid bejegyzésben összegzem az elhangzottakat, hogy azok is kapjanak egy kis morzsát belőle, akik nem voltak ott/akiket érdekelnek a gondolataim/ és akik hasonlóan ezt a pályát szeretnék választani. Egyébként amíg a volt tanáraim ott tanítanak, addig én csak ajánlani tudom őket, mert náluk nincsen türelmesebb, segítőkészebb és lelkesebb tanár máshol.

Mit csinálj, ha érdekel a divatillusztrálás, és nem tudod hogyan indulj neki?

Az első és legfontosabb a gyakorlás, ezt nem győzöm mondani. Ha netán nem megy az arc rajzolása, vagy a ruhák esése okoz nehézséget, akkor addig csináld, míg nem lesz belőle egy közel elfogadható végeredmény. Soha nem a tökéletességre kell menni, de ne legyenek tabuk előttetek, mert ha mégis vannak, akkor nem tudtok magabiztosan tovább haladni.

Nagyon fontos, hogy jó sok cuccot tárazzatok be, mert sosem tudhatjátok melyik technika tetszik meg nektek, és válik hosszú időre a társatokká. Próbáljatok ki minél több dolgot, és ha sikerült döntenetek, akkor fejlesszétek magas szintre a jártasságot.

Ne adjátok fel akkor sem, ha a kutya nem kíváncsi rátok, mert az a réteg, akit ez érdekel, reklám nélkül sosem talál rátok. Ezért fontos a social media, amit akkor is nyomatni kell, ha unjátok az egészet, és nincs kedvetek hozzá. Ahhoz, hogy eljusson az emberekhez a művészetetek, egyszerűen utat kell törnötök ott, ahol a legtöbben vevők erre.

Kiket érdemes követned, hogy még többet fejlődj?

Mások követése két dologból fontos, egyrészt mert ha tudtok azonosulni egy stílussal vagy egy eszközzel, akkor látjátok hova érdemes fejlődni. Másrészt új ötleteket szerezni nem lopás, hiszen jobb esetben nem egy az egyben vesztek át dolgokat. Találjatok egy vagy két olyan embert, akiknek a munkásságára felnéztek, és próbáljatok meg hozzájuk felérni, hiszen ők is kezdték valahol, érdemes ezeket a rajzokat is megkeresni.

Ha már megvan a stílus, jól is megy a rajzolás, és egy egységes képet tudsz adni a munkádról, akkor hogyan tovább?

Egyszerű, nyomassátok magatokat ahol tudjátok, és egy kis marketing fogással adjátok az emberek tudtára, hogy a ti rajzaitok mitől többek a piacon fellelhető többi rajzhoz képest. Mindenféle összehasonlítgatás nélkül keressetek egy olyan piaci rést, amit ki lehet játszani, és annyi energiát fektessetek reklámba, amennyit csak tudtok. Nem kell boldog boldogtalan torkán lenyomni a munkáitokat, de jelezzétek, hogy léteztek és érdekes amit csináltok.

Ha már nagyon pro vagy és megy a biznisz, akkor mit tehetsz még?

Segítsetek másoknak!:) Azzal, hogy másokat felkaroltok és válaszoltok pár kérdésre, nem lesz azonnal konkurencia, de ha még az is lenne, bíznotok kell a saját rajzaitokban annyira, hogy ne jelentsen veszélyt. Inkább legyetek kedvesek másokkal, segítsetek azoknak, akik megkérnek rá, mert ha ti adtok valamit másoknak, akkor mások duplán hálálják meg. Ne álljatok be azoknak a sorába, akik szakmai féltékenység miatt ellehetetlenítenek másokat, hiszen ez az üzletnek sem tesz jót, arról nem is beszélve, hogy tükörbe nézni is nehéz lesz.

Imádtam a mai napot a BIG-ben, köszönöm, hogy meghallgattak a jelenlévők, és azt is, hogy ennyi új pozitív ember kezdett el követni instagramon. Bármilyen kérdésetek van, írjatok nyugodtan, szívesen rendelkezésetekre állok!:)

Szép estét!♥


  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
bottom of page