Könyvajánló - Kreatív ​betűk

2019/01/24

Írta:

 

Emlékszem még a suliban egy tanárunk azt mondta, hogy ha valaki nem tud szép betűket rajzolni kézzel, az ne használja. Vehettem volna kihívásnak is, és elkezdhettem volna tréningezni magam az ellenkezőjére, viszont végtelenül untam azokat az órákat, amikor betűket rajzoltunk. Soha nem volt a kedvencem a tipográfia, mert nem éreztem fontosnak. Aztán elkezdett megtetszeni a kalligráfia, főleg mert a Bullet Journal korát éljük, úgyhogy kutattam a molyon és utamba került két könyv ezzel kapcsolatban. 

 

A Kossuth kiadó már többször küldött nekem könyveket, ezekről ITT , ITT  éés ITT olvashattatok, a legtöbb végtelenül tetszett nekem és értékes szerzeménynek gondoltam őket. Kaptam tőlük két olvasmányt, az elsőről most olvashattok is, és kifejtem miért annyira mérhetetlenül hasznos ez a kiadvány mindenki számára. Gabri Joy Kirkendall és Jaclyn Escalera Kreatív ​betűk c. könyvét nehezen kezdtem el, mert azt hittem fontos a gyakorlatban is alkalmaznom a benne leírtakat, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem egy tanfolyam szerű gyorstalpaló. 

 

 

Miről szól a könyv?

 

Lényegében a Kreatív betűk azt hozza, ami a címében is benne van, tehát megtanít kreatívabban formálni a betűket. Az elején van egy kis tipográfia történet, ahol megismerjük az első írott betűket, illetve más ábrázolási módokat, később pedig rátérünk a gyakorlatra. Az első fejezeteket imádtam, mert engem végtelenül lekötött az, hogy olvashattam a betűk kialakulásáról és tulajdonságáról. A suliban ezt a tárgyat nagyon nem szerettem a tanár miatt, nekem érthetetlen volt ahogyan átadta az anyagot, itt viszont mindent teljesen jól meg tudtam jegyezni. Olvashattam stílusokról és a különböző népek írási szokásairól, valamint az első könyv nyomtatást is bemutatta. Erről persze mindenki tanulhatott az iskolában, itt mégis szórakoztatóan vezeti le ezt a hatalmas fejlődést. 

 

A középső részben találjuk tehát a gyakorlatot, vagyis pár példát arra, hogy hogyan cifrázzuk az általunk már jól ismert betűket. Ez a rész nekem most nem volt hasznos, hiszen nincs jelenleg olyan munkám, ahol tudnám alkalmazni,de ha a közeljövőben még illusztrálok meghívókat vagy magazin oldalakat, akkor bizony már tudom, hogy ehhez bátran nyúlhatok. 

 

A harmadik része volt számomra a kánaán. El kell mesélnem nektek, hogy én anno kitaláltam már, hogy a rajzaimat hogyan szeretném digitalizálni, de akárhány tanárt kérdeztem meg, senki nem tudta mit akarok. Rendesen napokat csesztem el azzal, hogy erre rájöjjek, és csak hetek múlva jött a megoldás egy kósza youtube videóból. Na, mikor megláttam, hogy konkrétan a videóban látottak pontról pontra le vannak írva ebben a könyvben, akkor kicsit besírtam. Az pedig, hogy hogyan tudunk vektorizálni, már csak hab volt a tortán. Ez a két technika számomra hiánypótló volt, mert oké, hogy valaki gyorsan elmormolja, de itt le is van írva szépen lassan. Esküszöm boldogságot éreztem, hogy a kezemben van a Szent Grál. 

 

 

Miért jó ez a könyv?

 

Azért jó ez a könyv, mert mindenki számára hasznos, aki Bullet Journalozik, vagy aki gondolkodik azon, hogy a rajzait photoshopban kiegészítse. Pont ez a lényege, olyan tudást ad, amivel bármilyen tipográfiai technikát fejleszteni tudunk és ösztönöz az új ötletekre. Számomra a már említett vektorizálós és digitalizálós rész volt a legjobb, de húgom például virágkötő, és az ő szakmájában elengedhetetlen az üdvözlőkártyák és meghívók díszítése. Neki szerintem inkább a középső, gyakorlati rész lenne hasznos. Számotokra pedig miért éri meg mégis beszerezni ezt a könyvet? 

 

Az első erős indokom az, hogy gyönyörű. Végtelenül igényes minden oldala, gazdagon illusztrált és a minőségi papírnak köszönhetően jó stramm is. A leírtak nem szárazak, könnyen el lehet sajátítani és a kellemes tagolása miatt nem fárad el az ember olvasás közben. Szóval ez már egy nyomos érv. A másik pedig az, hogy a könyv által egy új hibbiba foghatunk bele, ami hosszabb távon akár kiegészítő szakma is lehet. Baromi szép dísztárgyakat lehet készíteni ezekkel a cifra betűkkel, és akinek gazdag a fantáziája, az azonnal tudja majd, mire érdemes használni. A kedvenc példám az volt, amikor virágokból rakták ki a betűket, az szerintem zseniális.

 

 

 

Miért nem jó ez a könyv?

 

Nem sok érvet tudok felhozni ellene. Talán egy olyat tudnék megemlíteni, ami számomra zavaró volt, és az a példák voltak, mert volt nagyon nagyon szépen elkészített kalligráfia, de voltak elég régies, kicsit sem a mai trendeknek megfelelő. Én több most divatos stílust tettem volna bele, hiányoltam is őket, de még így is egész okés a felhozatal. (A mérete miatt nem lehet hordozni, ezzel számoljon mindenki)

 

Összességében én nagyon szerettem ezt a könyvet, főleg az említett photoshopos példák miatt, de egy nagyon szép darabja a gyűjteményemnek és nagyon örülök, hogy a birtokomban lehet. Nagyon szépen köszönöm a Kossuth kiadónak a csomagot, legközelebb a testvéréről olvashattok majd, amiben még ennél is izgibb technikák és megoldások vannak. 

 

 

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now