top of page

Új motivĂĄciĂłk, elfogadĂĄs, Ă©lmĂ©nybeszĂĄmolĂł, gondolatok - Cosmopolitan Blogger Days 2018



A mai bejegyzĂ©sem sok szempontbĂłl fontos szĂĄmomra, Ă©s bĂ­zom benne, hogy azok is kedvet kapnak elolvasni, akik eddig mĂ©g nem tettĂ©k. (MĂ©nem???) HĂ©tvĂ©gĂ©n ellĂĄtogattam a Cosmopolitan Blogger Days-re, ami kĂ©t napos rendezvĂ©ny bloggerek/videĂłsok/influencerek/bĂĄrki szĂĄmĂĄra. Ezen az esemĂ©nyen elƑadĂĄsokat hallgathattunk, workshopokon vehettĂŒnk rĂ©szt, kiprĂłbĂĄlhattuk egy-egy mĂĄrka Ășj termĂ©kĂ©t, Ă©s picit ismerkedhettĂŒnk mĂĄsokkal is. Nekem ambivalens Ă©rzĂ©seim vannak, de vĂ©letlen sem a lebonyolĂ­tĂĄs Ă©s szervezĂ©s rĂ©sze az, ami talĂĄn kevĂ©sbĂ© nyert meg, viszont errƑl kĂ©sƑbb Ă­rok.


Nos Ă©n miĂ©rt is mentem el? ElƑször nem szerettem volna, mert nem lĂĄttam sok Ă©rtelmĂ©t, de instagramon rĂĄkĂ©rdeztem, hogy kik mennek el. Ami ezutĂĄn Ă©rkezett, arra nem szĂĄmĂ­tottam volna. Rengeteg levelet kaptam videĂłs ismerƑseimtĂłl/barĂĄtaimtĂłl, Ă©s azoktĂłl, akikkel kölcsönösen tĂĄmogatjuk egymĂĄst ismeretlenĂŒl is, hogy menjek el, mert Ƒk is ott lesznek. Én mĂĄr rĂ©gebb Ăłta elkezdtem egyĂŒtt dolgozni picit ismertebb videĂłsokkal, de szimplĂĄn azĂ©rt, mert felfigyeltek a munkĂĄmra Ă©s megkerestek egy közös egyĂŒttmƱködĂ©sre.


Ezeket mindig nagyon szeretem, mert akkor van alkalmam picit leĂŒlni az illetƑkkel Ă©s beszĂ©lgethetĂŒnk a karrieren kĂ­vĂŒli dolgokrĂłl is, Ă­gy egyre többĂŒknĂ©l derĂŒlt ki az, hogy hasonlĂ­tunk pĂĄr fontos dologban. RĂ©gebben ennek nem tulajdonĂ­tottam nagy jelentƑsĂ©get, ĂĄm egyik nap tĂ©nyleg rĂĄmzĂșdult a felismerĂ©s.



A hasonlĂł a hasonlĂłt vonzza


Ezek a lĂĄnyok hatalmas inspirĂĄciĂłk szĂĄmomra. EgytƑl egyig kemĂ©nyen dolgoznak, sokszor ingyen Ă©s bĂ©rmentve a sajĂĄt pĂ©nzĂŒkbƑl vesznek termĂ©keket, hogy tesztelĂ©s utĂĄn mĂĄsoknak tudjanak segĂ­teni. PĂĄruk szemĂ©lyes problĂ©mĂĄkat oldanak meg azzal, hogy bƑrgyĂłgyĂĄszati kezelĂ©sekre jĂĄrnak, de ezĂĄltal a nĂ©zƑk rĂĄjöhetnek, hogy nincsenek egyedĂŒl Ă©s mindenki ugyan azokkal a nehĂ©zsĂ©gekkel kĂŒzd meg. SzĂĄmomra maga az a motivĂĄlĂł mentalitĂĄs volt az, ami mindig szerethetƑvĂ© tette Ƒket szĂĄmomra, Ă©s mindig Ășgy Ă©reztem, hogy a sajĂĄt erejĂŒk ĂĄltal Ă©n is vĂ©gre erƑre kapok.


Én persze nagyon cĂ©ltudatosnak Ă©s egyre ĂŒgyesebbnek tƱnhetek a szakmĂĄmban, de ne tudjĂĄtok meg hĂĄny napot szenvedtem vĂ©gig azzal a gondolattal, hogy nem fogom semmire vinni. Nem azĂ©rt, mert magamban nem hittem, hanem azĂ©rt, mert fĂ©ltem mĂĄsok gondolataitĂłl. KĂ©t Ă©ve szeretnĂ©k a rajzolĂĄssal kapcsolatban egy csatornĂĄt indĂ­tani, de mĂ©g mindig nem tudtam rĂĄvenni magam, mert tudom mĂĄsok mennyire könnyen Ă­tĂ©lnek meg mĂĄsokat. Úgyhogy kicsit furcsa kezdett lenni az, hogy miĂ©rt van egyre több videĂłs barĂĄtom Ă©s ismerƑsöm, Ă©s elhihetitek, hogy nem azĂ©rt mert Ă©n ezzel szerettem volna bebiztosĂ­tani magam. Valahogy annyira egymĂĄsra talĂĄltunk Ă©s annyira sok erƑt tudunk merĂ­teni a mĂĄsikbĂłl, hogy ez a hasonlĂłsĂĄg csak jĂłt eredmĂ©nyezhet.


ValĂłjĂĄban ezĂ©rt mentem el szombaton. Úgy Ă©reztem egy olyan közegbe akarok tartozni, ahol mindenki fejlƑdik, akar Ă©s mer is tenni az ĂĄlmaiĂ©rt, Ă©s ahol nem kell könyörögni, hogy valaki tĂĄmogassa mĂĄr kĂ©t kedves szĂłval. ErrƑl kĂ©sƑbb Ă­rok.



Milyen volt az esemény?


Maga a Cosmopolitan Blogger Days nekem iszonyatosan tetszett, mert vĂ©gtelenĂŒl hasznos elƑadĂĄsokat lĂĄttam, Ă©s köztĂŒk TatĂĄr Csilla Ă©s Szabados ÁgiĂ© volt a legmeghatĂĄrozĂłbb. A többi szĂĄmomra vagy nagyon kĂ­nai mĂ©g, vagy egyszerƱen nem Ă©rdekelt, de amiket lĂĄttam azok tökĂ©letesen visszaadtĂĄk azt az Ă©lmĂ©nyt, amiĂ©rt Ă©n elmentem. TehĂĄt ez a rĂ©sze nagyon rendben volt Ă©s istenien Ă©reztem magam a barĂĄtaimmal, ismerƑseimmel Ă©s Ășj ismerƑseimmel.


Azonban van valami, ami hatalmas nyomot hagyott bennem. KovĂĄcs DĂłri a Chloe from the woods csatornĂĄrĂłl Ă©s TokĂĄr Tomi elƑadĂĄst tartottak, ahol szĂł volt a NyerƑ pĂĄrosrĂłl Ă©s arrĂłl, hogyan menedzselik az Ă©letĂŒket Ă­gy ketten. Bevallom mikor elindult az a mƱsor Ă©n szkeptikus voltam, mert nekem DĂłri videĂłi nem a kedvenceim, semlegesen ĂĄllok hozzĂĄjuk, Ă©s Tomi munkĂĄssĂĄgĂĄt sem követtem. Nem tudtam mire szĂĄmĂ­tsak tƑlĂŒk, picit azt gondoltam, hogy tĂșl sok lesz a mĂĄz Ă©s majd kiidegelnek. Ezzel szemben lĂĄttam egy törĂ©keny lĂĄnyt, aki mindent megtesz azĂ©rt, hogy jĂłl csinĂĄlja a feladatokat, Ă©s aki kĂŒzd akkor is, amikor mĂĄr tĂ©nyleg kevesen tartanak ki. Ott volt egy srĂĄc, aki pedig a sĂ­rig tĂĄmogatja a pĂĄrjĂĄt, Ă©s aki bĂĄrmit megtesz azĂ©rt, hogy jĂłl Ă©rezze magĂĄt, önzetlenĂŒl a fĂ©l karjĂĄt levĂĄgnĂĄ Ă©rte. SzĂ©gyelltem magam azĂ©rt, mert elsƑre Ă­tĂ©ltem, de hĂĄlistennek ebben elĂ©g szĂ©pen fejlƑdöm, Ă­gy mĂĄr egyre kevesebbet fordul ez elƑ.


DĂłriĂ©k csinĂĄltak egy videĂłt arrĂłl, hogy milyen volt a NyerƑ pĂĄros, plusz milyenek a hĂ©tköznapjaik, Ă©s akĂĄr ott, akĂĄr az elƑadĂĄson elhangzott, hogy napi 16 ĂłrĂĄt dolgoznak akkor is, ha mindketten hulla fĂĄradtak. ElƑször az ember nem gondolnĂĄ mi munka van ezekben a dolgokban Ă©s csak a csillogĂł Ă©letet veszi Ă©szre, amit Ƒ sosem Ă©rhet el, ezĂ©rt inkĂĄbb semmibe veszi mĂĄsok eredmĂ©nyeit. Én viszont azt hĂĄmoztam ki az egĂ©szbƑl Ă©s ami kurvĂĄra igaz amĂșgy, hogy ha fele annyira lennĂ©k lusta, mint amilyen vagyok, Ă©s dupla annyi melĂłt tennĂ©k bele mindenbe, mint amennyit teszek, akkor rĂ©g elƑrĂ©bb tartanĂ©k. Sem a tehetsĂ©g, sem a pĂ©nz nem akadĂĄly, mert tudom, hogy iszonyat jĂł kĂ©pessĂ©geim vannak, Ă©s a pĂ©nzem is mindig meglesz a fejlƑdĂ©sre, mert ezzel kapcsolatban rengeteget vĂĄltoztam. TehĂĄt minden mĂĄs az Ă©n lustasĂĄgom miatt kerĂŒl hĂĄtrĂĄltatĂĄsra.


Nem csak ez az elƑadĂĄs, de az egĂ©sz nap rĂĄĂ©bresztett arra, hogy az Ă©let nem fog vĂĄrni rĂĄm. Nem fogja kivĂĄrni azt, mĂ­g Ă©n vĂ©gre kĂ©sznek Ă©rzem magam elindĂ­tani azt a csatornĂĄt, nem fog vĂĄrni mĂ­g elfogadom, hogy az emberek tudnak iszonyat bunkĂłak lenni, Ă©s nem fog vĂĄrni, mĂ­g vĂ©gre azt mondom, hogy okĂ© lĂ©pek valamerre. EgyszerƱen eddig vĂĄrt, de tovĂĄbb mĂĄr Ă©n sem szeretnĂ©k. LĂĄttam azt, hogy mennyien dĂ­csĂ©rik a rajzaimat, lĂĄttam azt mennyien kedvesen viselkednek velem, Ă©s azonnal barĂĄtsĂĄgosan fogadnak, Ă©s lĂĄttam azt is, hogy hol tarthatok egy Ă©v mĂșlva, ha tĂ©nyleg beleadok mindent. Én aznap lĂĄttam az egĂ©sz jövƑmet Ă©s nem tĂșlzok.



Miért csinåljuk ezt?


Viszont lĂĄttam mĂĄst is, ami nagyon mĂ©ly nyomot hagyott bennem. MesĂ©ltem ugye DĂłriĂ©krĂłl, Ă©s velem volt egy barĂĄtnƑm is, aki amikor meghallotta, hogy Ƒk adnak elƑ, azonnal mondta, hogy rĂłluk hallott mĂĄr mĂĄsoktĂłl Ă©s azok a mĂĄsok utĂĄljĂĄk Ƒket. Ez persze szĂ­vĂŒk joga, de mondtam a barĂĄtnƑmnek, hogy mĂĄsok hĂŒlye elƑítĂ©letei miatt nehogy Ƒ ne kedvelje Ƒket, hallgassa meg az elƑadĂĄst. A vĂ©gĂ©n mondta, hogy igazam volt, Ă©s egyĂ©bkĂ©nt teljesen szimpinek tƱnnek, Ășgyhogy követni fogja a munkĂĄssĂĄgukat. És ez csak egy pĂ©lda.


Az esemĂ©nyen beszĂ©lgettem csomĂł mĂĄs blogger tĂĄrsammal, Ă©s nĂ©hol belekeveredtem olyan beszĂ©lgetĂ©sbe, ahol szĂłba kerĂŒlt mĂĄs videĂłs, aki nem volt jelen. Nem tisztem Ă©s nem is akarom leĂ­rni mi volt a tĂ©ma, de semmi empĂĄtiĂĄt Ă©s megĂ©rtĂ©st nem tapasztaltam közben mĂĄsok rĂ©szĂ©rƑl, csak azt a szokĂĄsos ,,Ă©n bezzeg" attitƱdöt. Én ismertem azt, akirƑl szĂł van, tehĂĄt tudom, hogy amirƑl szĂł volt, az egyrĂ©szt nem igazsĂĄgos, mĂĄsrĂ©szt bunkĂłsĂĄg picit.


És akkor most beszĂ©ljĂŒnk meg valamit. Tudom, hogy Ă©n is tĂșl Ƒszinte vagyok nĂ©hĂĄny tĂ©mĂĄban Ă©s olykor nem kĂ©ne mindent leĂ­rnom amit gondolok, de szerintem ez fontos rĂ©szem, Ășgyhogy ezĂ©rt teszem mĂ©gis. Viszont ƑszintesĂ©g Ă©s szĂ­ntiszta rosszindulat között hatalmas kĂŒlönbsĂ©g van, Ă©s mĂĄsok bĂĄntĂĄsa vagy kudarcainak nagyĂ­tĂĄsa nem ƑszintesĂ©g. MiĂ©rt bĂĄntjuk egymĂĄst? MiĂ©rt vonunk le olyan következtetĂ©seket, amik nem igazak? És ha ez Ă­gy elhangzott valakirƑl, akkor vajon mĂĄsok rĂłlam mit mondhatnak? BĂĄr Ă©n hiszek abban, hogy ehhez nekem semmi közöm, mert mĂĄs hĂŒlye tĂ©vkĂ©pzete rĂłlam nem tartozik rĂĄm, csak engem zavar, ha jĂł embereket bĂĄntanak. És oh de sokszor bĂĄntanak.


Soha nem tudhatjuk mi van egy ember mögött. Én is szoktam elsƑre Ă­tĂ©lni Ă©s nagyon rossz, hogy mĂ©g mindig elƑfordul tĂ­z esetbƑl kĂ©tszer, de azt a nyolc esetet is meg kellett tanulnom. SzĂłval erre kĂ©ne inkĂĄbb idƑt szĂĄnnunk Ă©s nem a rosszindulatra. Lehet szeretni vagy utĂĄlni valakit, de mikor mĂĄr nagyon szemĂ©lyes dolgokba megyĂŒnk bele Ă©s azzal tudjuk, hogy a mĂĄsikat gyengĂ­tjĂŒk, nekem az nem okĂ©. Sosem lesz okĂ©. És nektek se legyen okĂ©.



SzĂłval Ă­gy telt a hĂ©tvĂ©ge Ă©s azĂłta akkora erƑt Ă©rzek magamban, hogy egyszerƱen csak arra tudok gondolni, hogy mit tehetek meg ma, amit a holnapi Ă©nem megköszön. RemĂ©lem nektek is ĂĄtjött az a mĂ©rhetetlen power, amit akkor kaptam, Ă©s picit gondolkodtok a bejegyzĂ©sem mĂĄsodik felĂ©n.


Egy gimis tĂĄrsam, akivel talĂĄn kĂ©t szĂłt nem vĂĄltottunk sosem, hiszen mĂĄs emeleten is volt a termĂŒnk, amint felĂ©rtĂŒnk a lifttel Ă©s odaĂĄlltunk egy asztalhoz odajött hozzĂĄm, Ă©s megilletƑdötten mondta honnan ismer, Ă©s szeretne interjĂșt kĂ©szĂ­teni velem egy divattal kapcsolatos oldalra. Nem tudom melyikĂŒnk volt jobban zavarban, Ă©n vagy Ƒ, de baromi jĂłl esett Ă©s nem hittem volna, hogy követi azt, amit csinĂĄlok. És annyian kerestek meg, vagy mondjĂĄtok el, hogy olvastok Ă©s nĂ©zitek a rajzaimat, Ă©s fogalmam sem volt rĂłla. Én baromi hĂĄlĂĄs vagyok mindenkinek, mert tĂ©nyleg a nullĂĄbĂłl kezdtem neki valaminek, aminek mĂ©g a vĂ©gĂ©t hĂ­rbƑl se lĂĄtom, de hiszek benne, hogy sikeres lesz a projekt. Nekem ti vagytok a power Ă©s emiatt Ă­rĂłdnak a bejegyzĂ©sek, Ă©s ezĂ©rt tudok mĂĄsokat is motivĂĄlni. Köszönök mindent!

♄


bottom of page