top of page

Az idei Dalról és magáról a műsorról


Úgy vártam már, hogy írhassak a 2018-as A dal c. műsorról, mert akik ismernek tudják, mennyire imádom az Euróvíziót. 2006-ban kezdtem el nézni, tehát idén lesz tizenkét éve, hogy minden májusban három napra elfelejthet a családom. Tavaly írtam egy bejegyzést az akkori kedvenceimről és azokról, akiknek SZERINTEM nem kéne kimenniük, viszont emlékszem akkor az egyik ismerősöm annyira vehemensen és kissé sértően reagált rá, hogy idén inkább nem tápláltam a rosszindulatúságot. Tehát teltek múltak a hetek, mindig bekészültem a kis laptopom elé, hogy élőben nézzem a versenyt, tegnap pedig kiderült ki képvisel minket 2018-ban Lisszabonban.

A Dal c. műsorról

Az idei zsűri egy fokkal jobb volt, mint a tavalyi, mert végre az Euróvízió analfabéta Zsédát leváltották Juditra, aki legalább NYITOTT az újra. Imádom mikor dívákat próbálnak beültetni a székbe, akikről süt az, hogy a saját műfajukon kívül mást nem képes befogadni. Azt hiszem talán Caramel volt még tavaly, akivel nem lenne semmi gondom, de akár ő, akár a megmaradt Karesz, egyikük sem tud olyan pontot adni, ami tükrözi a NÉZŐK véleményét. Idén Miki volt még az oszlopos tagja a zsűrinek, és bevallom én eddigi években nagyon utáltam, mert néha túl arrogáns volt akkor is, amikor nem lett volna indokolt, viszont a felhozatalt nézve IMÁDKOZTAM, hogy legalább ő vágja a nép akaratát. Karesz hozta a szokásosat, imád mindenkit, de hét pont, majd mikor dönteni kell, akkor négy pont annak, akinek mindvégig szurkolt. Korrekt. Mező Misi viszont nekem alapvetően szimpatikus, de nem illik ebbe a közegbe. Egyik zsűritag sem illik ebbe a közegbe. Tehát aki látott már valaha ilyen versenyt, az tudja mi kell vagy mi nem kell még ezredszerre a népnek.

Az idei felhozatal

Az idei felhozatal egy szóval: botrányos. Tehát ennyi pisi szünetem még sosem volt, mint idén, és az elég sokat elárul, ha a közönség sorra adja az öt meg hat pontokat. A döntőben azok álltak, akiknek állniuk kellett, mert mindegyikük valamit azért csak tudott nyújtani. Hála égnak a zsűri néha azért nagyon rátapintott a lényegre, és akár Singh Viki, akár Tolvai Reni esetében is ha burkoltan is, de megmondták, hogy gyenge. És miért? Mert az Euróvízió egy műfaj, egy giccses vattacukor, egy hatalmas háború egy estére, egy komédia, VISZONT akik nyernek vagy legalábbis elől végeznek, azok között vannak iszonyú jó dalok.

A döntő és a résztvevői

Yes Yes

A Yes Yes-nek amúgy szerintem a dala semmi extra, legalábbis arra értem, hogy a rádióban hasonló szerzemények mennek nap, mint nap, de ettől nem veszít az értékéből. Nekem nagy meglepetés volt idén Szabó Ádám, mert mindig egy szürkeegérnek gondoltam, aki elharmónikázgat és szia. Idén viszont nagyon ütős produkciót hoztak, ami azért elég közel állt a nyeréshez. Most nyilván szubjektíven az én véleményemet írom le (valaki beleköt úgy, hogy nincs igazam, mert... esküszöm letiltom:D) és nem biztos, hogy egyet fogtok velem érteni, és ezzel semmi baj nincs. Sőt, mindenki találja meg a kedvencét. De nekem ők voltak az egyik nagy esélyesek, és bár irtó jók voltak, volt egy nagy szerelmem.

AWS

Gyerekek. Mikor én ezt meghallottam, tudtam, TUDTAM, hogy ha nem ők, akkor senki. Az AWS egy metál műfajban tevékenykedő banda, akiknek a száma picit sem a magyar fülekre van megkomponálva, és az a durva, hogy mégis a közönség segítette őket mindvégig. Én ilyen pozitívan még nem csalódtam a lakosságban, bár kezdem érezni, hogy azért van egy ősnéző réteg, akik vágják a verseny lényegét. Imádtam ezt a bandát, minden héten irtó jól elzúzták a dalt, és mégis a szerénységük megmaradt és nem akartak többek lenni. Imádtam. IMÁDTAAAM.

Király Viktor

Ő az a kategória, amit értek, de nem értek. Viktor jó szakember, nyilván hibátlan a hangja, de hogy olyan messze van az Euróvízió lényegétől, mint ide Jeruzsálem, az biztos. És nem tudom megérteni, hogy a zsűri hogyan szavazhatta be a végső négybe ezzel a semmitmondó dallal, rejtély számomra. Na mindegy.

Horváth Tomi

Imádom Tomit, egy hatalmas energiabomba, és a számát is szerettem (csak ezt, a többit nagyon nem). Egészen addig gondoltam szenzációsnak az előadást, míg nem jött az AWS, akik lenyomták szegény srácot. A Meggyfa egy kellemes dal, nagyon szép szöveggel és tényleg pontos előadással, de nincs meg benne az a plusz. (Bár azért egy Boggie-nál mééérföldekkel jobb, de azt az évet inkább felejtsük is el, sötét múltja a magyaroknak) Tudtam, hogy ez nem tudja megnyerni, mert nincs benne annyi, de azért mindenképpen egy remek dal.

Süle Zsolt

Nem értem. Nem értem mit keresett a döntőben. Tanácstalan vagyok.

Biga

Öööö Biga. Biga is egy remek szakember és tényleg ért ahhoz, amit csinál, jól is csinálja, de ezt a dalt én sosem hallgatnám újra. Mikor pár éve indult a másikkal, akkor még szurkoltam is, mert jónak ígérkezett, de valahogy hiába jutott be a döntőbe (megérdemelten), ugyan annyira felejthető, mint Viktor. Ékes példája mindét úriember annak, hogy hiába jó SZAKEMBER valaki, hiába tesznek bele mindent egy karrierbe, kell egy kis plusz, ami nem tanulható. Ez vagy megvan, vagy nincs.

Dánielfy Gergely

Na Gergő száma volt olyan, ami tényleg megérintett, és én bevallom szerettem. Nem tudok elmenni amellett, mennyire hasonló az atmoszférája a produkciónak a tavalyi nyertes Salvador-éhoz, mert szerintem egyértelmű. Nekem az furcsa, hogy Gergő nem volt ennyire átszellemült művészlélek még a tehetségkutató során, és ez az imázs nem ő. Vagy ha ő, akkor ő, csak nekem idegen így látni, mikor tavaly még nem ilyen volt. Ehhez egy bizonyos személyiség kell, és mindvégig úgy tűnt nekem, hogy teljesen más amúgy az életben. A szám csodálatosan szép, én tudok vele azonosulni és szeretem is, de hiányzik az őszinteség. Nem a számból, Gergőből.

Leander Kills

Őket én sosem hallgattam meg. Egyszer elkaptam a számot és nem gondoltam rossznak, de nem is gondoltam jónak. Nekem ez nem tetszett és nem is tudok többet mondani róluk. Update: Meghallgattam azért megint és nem rossz, szinte jó, de hiányzik valami belőle.

A pontozás és a végső döntés

A pontozás az kegyetlen volt egész végig. Nem értem miért nem hagyják, hogy a nézők döntsenek, hiszen sem a Karesz, sem a Miki nem fog szavazni a saját országára. Nyilván mi sem, de ha már van egy érzésünk, hogy ki lehetne jó helyezéssel kint, akkor nem viccből adjuk a kilenc pontokat. Észrevettétek mennyire nem ugyan azt tükrözi a két szám? Hogy lehet, hogy ha a zsűri ad kilenc pontot, akkor mi ötöt? Azért van ez, mert ők a szakmaiságra is rámennek, és nem egyszer mondták el, hogy XY milyen jó zenész és mennyire zseniális és mennyire hatalmas név. De a DAL az botrány volt. Meg is adtuk a jól megérdemelt öt pontot. Lehet kegyetlen vagyok, és tényleg bocsánat mindenkitől, de ez a verseny egy életérzés, ezt muszáj így írnom:DDD Ez egy harc:DD

Az is vicces, hogy a zsűri negyediknek tette az AWS-t, konkrétan kicsi kellett, hogy le ne csússzanak. Ha így lett volna, akkor én biztos kidobom a tévém vagy felgyújtom. Egyértelmű volt, hogy mi az AWS-t akarjuk, és ha Király Viktor ment volna, én biztos elköltözöm és letagadom, hogy valaha itt éltem. Szerencsére végre szóhoz jutottunk és ki lett a nyertes? Na ki? AZ AWS!!!!!!! És én ooooollllyan boldogan hajtottam álomra a fejem, mert tudtam, hogy azok, akik utálják ezt a számot és nem értik, azoknak fingja nincs a versenyhez és gyűlölni fogják Lisszabonban is. De egy picit sem érdekel, mert szerintem hatalmas élmény lesz májusban és alig várom, hogy ismét a tévé előtt üljek. Szóval bocsi azoktól, akik nem értik miért ők jutottak ki, talán májusban majd minden tiszta lesz, addig viszont mehet a Viszlát nyár!

Találtam egy remek videót, ahol két srác pontozza a dalokat, és totál egyet tudok érteni, úgyhogy én ezt most itt hagyom.

Nos ez volt az én véleményem az egészről és tudom, hogy néhány helyen erőszakosabb voltam a kelleténél, de gyerekek ez az Euróvízió, ez egy harc, ez egy nagy csata amit muszáj megnyerni:DD Persze elfogadom, ha szerintetek nem így kellett volna lennie, tudom milyen érzés mert az előző években én voltam a másik oldalon, de higgyétek el nekem barátaim, JÓ LESZ! Ne aggódjatok, megígérem, hogy JÓ LESZ! Ja és jövőre ne legyen zsűri. Totál felesleges.

Képek forrása: google.com

Szépséges napot♥


bottom of page