top of page

Blogmas 2017 - 4. nap: Zöldebb karácsony öt pontban


Keddi Blogmas bejegyzésem egy olyan témát boncolgat röviden, amiről sajnos vagy nem sajnos, de még nem ejtettem szót az oldalon. A környezettudatosság egyre fontosabb, hiszen már a bőrünkön tapasztaljuk a pazarlás és pusztítás következményeit. Globálisan nem tudjuk mi, mezei emberek megoldani ezt az égető kérdést, viszont apró lépésekben tudunk tenni azért, hogy legalább mi kevésbé rontsunk már az igencsak katasztrófális helyzeten. Az Építőjelleg névvel ellátott blogon többet tudtok olvasni erről, hiszen blogtársam rengeteget foglalkozik a környezetvédelemmel, és végre van valaki, aki nem csak papol róla, hanem teszi is a mindennapjaiban. Ő ihletett meg abban, hogy a mostani írást eco-friendly üzemmódba tegyem, így megosztok öt tippet, amivel kevesebb hulladékot termelhettek az ünnepek során.

Újrahasznosított papírból csomagolás

Egy pár éve divat már, hogy csomagolópapír helyett ajéndékszatyorba tegyük az ajándékokat, ezzel is kímélve a Földet, hiszen ezek a tasakok többször átruházhatóak. Én azért nem szeretem megmondom őszintén, mert egyrészt nem esztétikus, másrészt hiába adható tovább, nem minden része bomlasztható/használható fel újra. Ennek ellenére még mindig jobb, mint a mindenféle hologrammos és műanyag csomagolók. A DM-ben vettem tavaly 100% újrahasznosított papírból készült csomagolót, és biztos vagyok benne, hogy a legtöbb bevásárlóközpontban is lehet vásárolni ilyeneket. Vannak rajtuk kifejezetten olyan jelzések, amik nemzetközileg is mutatják ha valóban újrahasznosítottak, ha pedig nem, akkor ezt megteheted te magad is. Mondjuk úgy, hogy a megfelelő hulladéktároló kukába dobod, vagy éppen ezzel vonsz be egy teljesen új tároló dobozt.

Másnap is ugyan olyan finom az ebéd

Az emberek hajlamosak karácsonykor éhen halni. Felhalmoznak egy csomó kaját és minden napra valami más finomságot tálalnak. A vége pedig mindig az, hogy a kukában landol a maradék rántotthús, krumpli, lefolyóban a halászlé és így tovább. Az lenne a legjobb, ha nem dobnánk ki semmilyen ételt, de ha már ez nehéznek is tűnik, a minimum az, hogy ne főzzünk minden egyes nap. Ugyanis lehet, hogy egy fogás aznap a legjobb, de másnap egy kis varázslattal és új köntösben ugyan olyan jól esik. Szeretem azokat a recepteket, ahol maradékból lehet valami teljesen más kaját készíteni, és a neten ebből millió van. Becsüljük meg jobban az ételt és ne tekintsünk rá hulladékként.

Ami neked már nem, az másnak lehet

Nem csak karácsonykor jelent hatalmas problémát a textíl szemét. A világunk arra van berendezkedve, hogy a kinőtt, elhasználódott ruhadarabokat kidobja és mindenféle újrahasznosítás nélkül telepeken végezze. Ennél csak tényleg az étel pocséklás nagyobb pazarlás, hiszen egy már nem tetsző felsőből remek dolgokat lehet készíteni. Ha nem is vagyunk nagy varrótündérek, akkor is érdemes a kidobandó ruhákat szétválogatni. A már nem tetsző részleteg felajánlani jótékony célra (Lásd Mikulásgyár), a kinőtt ruhákat szegényebb sorban élő ismerősöknek adni vagy eladományozni (Lásd Mikulásgyár) és a lyukas vagy viseltes ruhákat elvinni mondjuk a H&M-be, ahol még kedvezményt is adnak a leadott zsákok után. Kérdéses, hogy valóban újrahasznosítják-e, hiszen a H&M is fast fashion mégiscsak, viszont ez a divatlánc már sokszor bizonyította, hogy környezettudatos lépések bevezetésében egyre többet fejlődik, így én azt mondom szavazzunk bizalmat.

Az égősorok szépek, de nem egész nap

Az áramról magátólértetődő, hogy van, de nem tudjuk meddig. Az biztos, hogy rengeteg munkába kerül előállítani és nem is túl olcsó, így ha mást nem, jó lenne lekapcsolni a villanyokat a számla miatt is. Az ünnepben a fények szépsége megindító és elragadó, de fontos észnél lennünk, hiszen csak azért, hogy vagizzunk a szomszédnak, nem éri meg állandóan jártatni a villanyórát. Az este beköszöntével pár óra erejéig felkapcsolhatjuk, de ne menjen egész éjjel, és nappal sem kell mindig a karácsonyfa izzóira felkapni a fejünket. Gyújtsunk meg egy gyertyát, keressünk több színben pompázó lámpásokat, és élvezzük a fényeket másképpen is. A Földünk picit megköszöni ezt.

A könyvek nem mindenkinek jelentenek valamit

Ez egy személyesebb példa és ezzel zárnám a bejegyzésem. Anyukám nem igazán olvasós, viszont a főnöke mindig könyvet ad karira valamiért. A leglehetetlenebb témákban sikerül választania valamit, amit még én sem veszek elő, pedig eléggé imádom ezt a tevékenységet. Hajlamosak vagyunk ötlettelenségből inkább megvenni egy olyan olvasmányt, amit mi szeretnénk, de a másik nem, viszont vittünk valamit, úgyhogy pofa be. Ezek a könyvek általában hánykolódnak és sokszor a szemetesben is végzik, olykor még nem is a megfelelő szemetesben. Ha a családod kap egy olyan könyvet, vagy neked van olyanod amit totál utálsz és tudod, hogy sose olvasod el, akkor ajánld fel könyvtáraknak, irattáraknak vagy rászoruló családoknak. Tárolgathatod is őket, de sokkal jobban megéri funkciójának megfelelően kezelni őket és elvinni az arra érdemes helyekre. Mondanom sem kell, hogy egyébként akár el is adhatnád, de azt nem tartom etikusnak.

Remélem tetszett a mai mini bejegyzés. Erről a témáról igazából órákat lehetne beszélni és kell is, viszont egy könnyed írást szerettem volna megosztani és ezúton is felhívni a figyelmeteket arra, hogy bár karácsonykor mindenki imád bőségben és gazdagságban úszkálni és élvezni a javakat, a Földünk nem bírja el ezt a sok terhet, amit mi emberek rákényszerítünk. Tiszteljük meg azzal a környezetünket, hogy okosabban cselekszünk.

3. napi bejegyzés: ITT

Szép estét♥


bottom of page