top of page

Azok a borongós téli napok



Bármennyire is imádom az őszt és a telet, és bármennyire képes vagyok átadni magam az ünnepi hangulatnak, vannak napok amikor egyszerűen sehogy nem sikerül jókedvet erőltetni magamra. Sokszor tűnhet úgy, hogy a saját életünk értéktelenebb másokéhoz képest, hiszen a közösségi média az arcodba hányja másnak mennyivel jobb, és az ő életük mennyivel izgalmasabb. Természetesen ezzel párhuzamosan azt is halljuk, hogy ne dőljünk be ezeknek a hamis képeknek, az ember ennek ellenére képes magát jó mélyre rántani. Régebben sokat küzdöttem ezzek a platformokkal, de aztán amint rájöttem a nyitjára, kevésbé hiszek el bármit. Meséltem nektek a ,,Tégy, úgy mintha" elvről, miszerint tegyél úgy te is, ahogyan érezni szeretnéd magad, amilyen életet szeretnél élni még akkor is, ha jelenleg nem ilyen. Gondolj bele, szerinted csak neked tanácsolják ezt? Mindenki törekszik jobb színben feltűntetni magát, picit többet akar mutatni, mint ami. Ezzel semmi baj sincs, hiszen a társadalom kemény elvárásokkal áll a tagjai felé, és az előítéletekért sem kell a szomszédba menni. Ez megviseli az embert, főleg karácsony közeledtével, ezért ha picit szomorkásabbnak, ne adj isten depressziósnak érzed magad, akkor talán ez a pár pont segíthet, hogy jobban érezd magad. Mindenképp keress fel szakembert, ha nagyobb a baj, hiszen pont azért vannak ezek a segítők, hogy neked sokkal kellemesebb legyen.


Ne akard befolyásolni, ami nem rajtad múlik


Az első pont akár saját magamnak is szólhatna. Sokszor nagyon magamra tudom venni, ha valaki nem úgy viselkedik ahogyan én azt elvárnám, és akkor képes vagyok napokig rosszul lenni. Az a helyzet, hogy egy hatalmas folyamat míg az ember rájön arra, hogy mind hordozunk mintákat amik belénk égnek, és ezeket még nehezebb leküzdeni. Ha valaki önző vagy sértő, az biztos, hogy mélyebbről gyökerezik és nem nekünk szól. Egyetlen dolgot tudunk befolyásolni, és az a saját életünk. Ha belegondolsz már önmagában ez is elég nagy falat, ha pedig mások életét is a nyakadba akarod venni, akkor egy idő után beleroppansz. Az talán nem tűnik nemtörődöm viselkedésnek, ha más szarját nem öntöd a saját nyakadba, el kell határolódni másoktól. Az az ő életük, és ha belegebedsz sem fogsz többet kapni, mint amennyit az illető éppen akkor ad. Döntések sorozata az élet, és mindenki az éppen akkori legjobb tudása alapján cselekszik, később maximum megbánhatja, vagy hálás lehet érte. Csak magaddal foglalkozz, mert rajtad kívül más nem fogja egyengetni az útadat, ezt jobb ha most megjegyzed.


Nem minden arany, ami fénylik


Azzal szerintem nincsen baj, ha a ,, Tégy úgy, mintha" alapján már most úgy cselekszel, ahogyan akkor cselekednél ha az ideális éned már most a tied lenne. Kicsit azért is jó ez, mert motiváltabb és energikusabb leszel és sokkal hamarabb lehet bármi a tied. Viszont a ló túloldala az, amikor már sokkal többet mutatunk magunkból, mint amik vagyunk. Nem addig nyújtózunk amíg a takarónk ér, és nem valljuk be, hogy mi is esendő emberek vagyunk. Ha látsz egy kívülről tökéletes élettel rendelkező embert, akkor először kezdd kicsit bontogatni ezt a cukormázas képet. Talán még bebocsájtást is nyerhetsz, és láthatod az illető mennyit dolgozok érte, de nyilván senki nem fogja a naki 12 órás robotot a kirakatba tenni. Ha még jóindulatúak is szeretnénk lenni, akkor beleképzelhetjük ezt a rengeteg munkát, viszont vannak, akik csak jól tudnak kihasználni lehetőségeket. Ellenkező esetben te is ezt csinálnád, nem? Szóval ne kajálj be semmit, viszont add meg a lehetőséget másnak, hogy feltételezni merd a munkáját az eredményei mögött.



Hála és még több hála


Elcsépelt dolog lehet a hála, de mégis el tudod képzelni nélküle az életet? Lehet gáz, de szerintem az az ember, aki nem hálás, meg sem érdemli az életet. Túlságosan garantáltnak veszünk embereket, életeket, helyzeteket és tárgyakat, és bele sem gondolunk mennyit köszönhetünk nekik/neki. Sokunk csak jön-megy emberről emberre, ha összeveszünk megyünk tovább, és ha már nem tetszik a telefonunk leváltjuk mert megtehetjük. De mi lenne, ha ez mind nem lenne? Ha nem lenne senki aki ránknyissa az ajtót és segítsen? Vagy csak azt mondja, hogy minden rendben lesz? Vagy ha nem is itt élnénk? A mi lenne ha egy gyilkos dolog, mégis bele kell gondolnunk mert lehetne sokkal szarabb. Főleg akkor van ez, ha pénzről van szó. Több és több kell, de sose elég. És ha az az ezres se lenne? Akkor mi lenne? Mindig hálásnak kell lennünk, mert nem tudhatjuk, hogy az a személy meddig lesz az életünkben, az a ház meddig fog állni, az a pénz meddig fog szolgálni, és ez az élet meddig fog tartani.



Ha senki nincs ki elringasson, ringasd el magad


Szól a híres LGT szám, és igazából sokat cseng a fülemben ez a mondat. A társadalom két emberre van berendezkedve, párosan szép az élet ugyanis. Míg nem találod meg az igazit és nem lesz valaki akivel megoszthatod az élményeidet, addig nem is vagy ember? Elfelejtjük, hogy vagyunk mi, és a belső énünk aki akár egy életen át is kapálózik az odafigyelésünkért, mi mégsem adjuk meg a minimális törődést sem. Ha azt hiszed egyedül vagy, akkor tévedsz, mert van valaki benned, aki arra vár, hogy végre vele is foglalkozz. A belső gyermek még mindig egyedül kuksol a sarokban és várja a szerettét, hogy elvigye játszani. Gondolkodtál már ezen? Szerencsére sikerült magamban kialakítanom egy kedves légkört ennek a személynek és mindig ha nehezebb helyzetbe kerülök, akkor beszélek hozzá. Mondok egy példát mivel indítok. Drága Fanny, ne félj én itt vagyok. Bármi történjék kint, az nem rendíti meg a veled való kapcsolatomat, és nekem mindig te leszel a legfontosabb. Most talán rosszul érezheted magad, de tudnod kell, hogy mindened megvan és meglesz míg én itt vagyok. Nem számítok másra és nem várok el mástól semmit, csak mi ketten vagyunk és minden más csak az élet bónusza. Minden rendben van, vigyázok rád! Nagyon szeretlek, te hülye hisztérika.


A kemény munka meghozza a gyümölcsöt


Karácsony körül van még egy hatalmas probléma, az pedig a nonstop robot és a kevés pénz. Nyilván kellemetlen, de minden hozzáállás kérdése, hiszen a legszegényebb ember is tud vidám lenni az ünnepek alatt is, mellesleg foglalkozz magaddal. Ha nincs semmid, akkor abból a semmiből is tudsz valami kedvességet adni azoknak, akinek még annyi sincs, mert egy segítő kéz mindig van nálad. Ha pedig rajtad kellene segíteni, akkor ne félj máshoz fordulni, végső esetben pedig ott vagy te is magadnak. A kemény munkát könnyebb úgy elviselni ha érzelmeket párosítasz hozzá, de nem a sajátodat. Gondolj egy szerettedre, akivel szoros a köteléked, és akinek szeretsz örömöt okozni. Ne gondolj drága ajándékokra, hiszen sokszor a legszemélyesebb dolgok párszáz forintba kerülnek, de a boldogság megfizethetetlen! Képzeld el mennyire örül majd, hogy a nagy hajtás után láthat majd, vagy veled ünnepelhet. Mások öröme sokszor jobban feltölt, mint a sajátunk, mert túl szigorúak vagyunk ha magunkról van szó. A pénz ne legyen akadály, nem a drága ajándékokért szeretnek téged, csak a társadalom nyomaszt ezzel.



+1 tipp: Amint vetsz, úgy aratsz


Régebben mikor még sokkal több motivációs videót néztem, akkor Aaron hívta fel a figyelmem arra, hogy fontosabb a jelen, mint maga a jövő. Hiszen amilyen a jelenben vagy, amit most teszel, az formálja a jövődet is. Tehát ha most elég szarul érzed magad, fekszel egész nap és egyszerűen okolod az életet azért amilyen, akkor jobb, ha felkészülsz egy kellemetlenebb jövőre. Viszont nem kell hatalmas távlatokban gondolkodnod, lehetetlen belőni mi lesz 3 hónap múlva. Éld túl az első 24 órát, majd a következő 24-et, majd a következő 3 napot, 2 hetet, 1 hónapot. Kis idő múlva egyre könnyebb, egyre magától értetődő lesz és már jobban érzed magad egy szimpla köszönömtől is. Csak ne mások problémája befolyásolja az életed, magadnak mindig ott leszel.

Remélem a leírt pontok valamelyike segített picit a hangulatodon, vagy nehéz napjaidon elő tudod őket venni. Én biztosan így teszek, mert hajlamos vagyok megfeledkezni a fontos dolgokról, és mint írtam, sosem tudhatjuk mennyi van még abból, amink van. Ezeken a borongós napokon kell néha egy kis szenvedés, aztán tovább kell menni és élvezni a rossz időben is a néha felbukkanó napsütést, ilyen az élet!


Szép napot♥

képek forrása: pinterest.com


bottom of page